czwartek, 4 stycznia 2018

Piernikowa choinka

Będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kakao
  • 125g masła,
  • szczypta imbiru mielonego lub przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki konfitury śliwkowej,
  • posypki do dekoracji

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier,dodajemy masło, kakao oraz przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Mąkę przesiewamy i powoli dodajemy do przestudzonej masy i miksujemy aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy sodę, powidła śliwkowe, żółtko i chwilę miksujemy.


 Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki (np keksówki) wyłożonej papierem do wypieków lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut.

Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną i zatemperowaną czekoladą i posypkami

#beko #ciastojakzobrazka.

Ciasto jak z obrazka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz