Witajcie dziś nadszedł dzień na mój pierwszy wpis
na blogu. Zaczynam od wpisu kulinarnego i będzie to pomarańczowy makaron z
cukinią nadziewaną paprykowo-pomidorowym serkiem Almette a
wszystko to w odcieniach pomarańczy, brzoskwiń czyli zapachów smaków i barw
lata. Jest to dnie z kuchni włoskiej gorącej pełnej afrodyzjaków i ciekawych
połączeń kulinarnych. Zapraszam do lektury i zachęcam Was do zrobienia tego
dania np. na romantyczną letnią kolację we włoskim klimacie.
Pasta arancione con le zucchine ripiene di Almette
100 gram
krewetek
80 gram
makaronu pomarańczowego
100 ml białego wina
Kilka kropel soku z cytryny
½ szkl. Oliwy z oliwek
łyżeczka kaparów + kilka do dekoracji
łyżka oliwek (zielonych)
1 mała cukinia
2 suszone morele
Świeże zioła:
tymianek
Szczypiorek
Gałązka oregano
Bazylia
Sól i pieprz świeżo mielone
Do małego garnka wlać wodę lekko
osolić i wrzucić oczyszczone krewetki chwile pogotować i wyjąć z wody i osuszyć.
Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną w drobna kostkę morelę
i dodać krewetki i podlać winem. Poddusić chwilę aż się zrumienią. Do drugiego garnka wlać
wodę i lekko ją osolić. Gdy woda zacznie
się gotować dodać makaron i ugotować al. dente. Odcedzić.
Cukinie pokroić na mandolinie w cienkie plastry i
włożyć na minutę na minutę na wrzątek a następnie włożyć do zimnej wody wyjąć i
osuszyć. Drobno pokrojone kapary i oliwki połączyć z serkiem almette z
pomidorami. Plastry cukinii rozłożyć na desce posmarować przygotowaną pasta z
serka i zwinąć w roladę. Na wierzchu
układamy kapary.
Zioła włożyć do pojemniczka od blendera
dodać oliwę, sól i pieprz i zblenderować. Makaron należy wymieszać z krewetkami z brzoskwinią. Wyłożyć na talerz. Krewetki
skropić sokiem i polać przygotowanym
zielonym pesto. Obok ustawiamy kielichy z cukinii i serka. Podajemy z białym winem.
Smakuję obłędnie)
Życzę smacznego,
Magdalena
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz