środa, 7 sierpnia 2013

Pasta arancione con le zucchine ripiene di Almette



Witajcie dziś nadszedł dzień na mój pierwszy wpis na blogu. Zaczynam od wpisu kulinarnego i będzie to pomarańczowy makaron z cukinią nadziewaną paprykowo-pomidorowym serkiem Almette a wszystko to w odcieniach pomarańczy, brzoskwiń czyli zapachów smaków i barw lata. Jest to dnie z kuchni włoskiej gorącej pełnej afrodyzjaków i ciekawych połączeń kulinarnych. Zapraszam do lektury i zachęcam Was do zrobienia tego dania np. na romantyczną letnią kolację we włoskim klimacie. 


 Pasta arancione con  le zucchine ripiene di Almette




100 gram krewetek
80 gram  makaronu pomarańczowego
100 ml białego wina
Kilka kropel soku z cytryny
½ szkl. Oliwy z oliwek
łyżeczka kaparów + kilka do dekoracji
łyżka oliwek (zielonych)
1 mała cukinia
2 suszone morele
Świeże zioła:
tymianek
Szczypiorek
Gałązka oregano
Bazylia
Sól i pieprz świeżo mielone




Do małego garnka wlać wodę lekko osolić i wrzucić oczyszczone krewetki chwile pogotować i wyjąć z wody i osuszyć. Następnie na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną w drobna kostkę morelę i dodać krewetki i podlać winem. Poddusić chwilę aż się zrumienią. Do drugiego garnka wlać wodę i  lekko ją osolić. Gdy woda zacznie się gotować dodać makaron i ugotować al. dente. Odcedzić.
Cukinie  pokroić na mandolinie w cienkie plastry i włożyć na minutę na minutę na wrzątek a następnie włożyć do zimnej wody wyjąć i osuszyć. Drobno pokrojone kapary i oliwki połączyć z serkiem almette z pomidorami. Plastry cukinii rozłożyć na desce posmarować przygotowaną pasta z serka i zwinąć w roladę.  Na wierzchu układamy kapary. 


Zioła włożyć do pojemniczka od blendera dodać oliwę, sól i pieprz i zblenderować. Makaron należy wymieszać z krewetkami  z brzoskwinią. Wyłożyć na talerz. Krewetki skropić sokiem  i polać przygotowanym zielonym pesto. Obok ustawiamy kielichy z cukinii i serka.  Podajemy z białym winem.
 Smakuję obłędnie)

 


Życzę smacznego,
Magdalena



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz