poniedziałek, 19 września 2016

Ciasto krówka łaciatka


 Dziś mam dla Was pyszne i ładnie wyglądające ciasto szczerze polecam.


 

Ciasto krówka łaciatka

mąka pszenna 1i 3/4 szklanki
1 galaretka cytrynowa
5 jaj
1/2 szklanki cukru
olej 1 łyżka
na karmel 1/2 szklanki cukru + 1/2 szklanki wody
500 ml kremówki
1 cukier wanilinowy
1 puszka kajmaku
polewa czekoladowa
napar z kawy do nasączenia
kwaśna śmietana 3 łyżki

Składniki na biszkopt:
– na karmel: pół szklanki cukru + pół szklanki wody
– 5 jajek
– 1 niepełna szklanka cukru
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Składniki na krem:
– 500 ml zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki kwaśnej śmietany
– 1 cukier waniliowy
– 1 galaretka cytrynowa Delecta +200 ml gorącej wody

Polewa
polewa smak ciemnej czekolady
1 mała puszka masy krówkowej
Przygotowanie
karmel – na suchą patelnię wysypujemy pół szklanki cukru i ogrzewamy aż się rozpuści. Do konsystencji miodu. Następnie wlewamy pół szklanki wody (wszystko zabulgocze) i mieszamy dokładnie do połączenia i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej cukier i dalej ubijamy. Na końcu, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Do tak powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy Następnie dodajemy wystudzony karmel, olej i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 22-24 cm. lub prostokątnej blaszki o podobnych wymiarach.
Pieczemy ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnia, studzimy je i kroimy wzdłuż na pół.

krem – śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając do niej cukier waniliowy i tężejącą galaretkę.
Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączamy pokrywamy kremem śmietanowym i przykrywamy drugim delikatnie nasączonym blatem.
Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową. Następnie wykładamy polewę czekoladową tworząc łatki na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz