czwartek, 1 grudnia 2016

Piernik świąteczny z bakaliami


Święta za pasem, czas zabrać się za świąteczne przepisy. Dziś polecam Wam ten pyszny piernik. Szybki, idealny w smaku, nie za słodki. Bardzo polecam.

Piernik świąteczny z bakaliami

Składniki:
600 gr mąki
1 płaską łyżeczkę soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody,
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżkę przyprawy do piernika
1 czubata łyżka ciemnego kakao
½ łyżeczki goździków mielonych
1 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich,
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 szklanki miodu (najlepiej gryczanego)
4 jajka „m”
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mocno parzonej kawy
100 ml rumu,
Polewa
-śmietana 30% -36% 300 ml
100 gr czekolady mlecznej
100 gr czekolady gorzkiej

Dekoracja (w zależności od upodobania) np. płatki migdałowe lub tarte orzechy
Wszystkie składniki na ciasto oprócz jajek wsypujemy głębokiego naczynia i łączymy ze sobą mieszając delikatnie. Białka oddzielamy od jajek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka dodajemy do ww składników. Ubite białka partiami dodajemy do ciasta bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowany piernik przekładamy do jednej dużej blachy lub dwóch keksówek (wcześniej wysmarowanych tłuszczem ( np. masłem) i oprószonych bułką tarta). Pieczemy w temp ok. 165 stopni C ok. 1 godziny i 15 minut (do suczego patyczka)
Wystudzony piernik polewamy przygotowaną wcześniej polewą - śmietanę 30% podgrzewamy i dodajemy połamane kostki czekolady cały czas mieszając, aby się nie przypaliła-tak długo, aż czekolada się pięknie rozpuści i połączy, ze śmietanką tworząc jednolitą, gładką masę. Zagotowaną polewę czekoladową odstawiamy na chwilę do przestudzenia po czym polewamy nią wystudzony piernik.
Dla większych miłośników cukru piernik można przekroić i przełożyć konfiturą np. agrestową słodko- kwaśną, która ciekawie przełamie smak piernika i czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz