Dziś mam dla Was przepis na przepyszny, krem o jajeczno-pomarańczowym smaku. Przepis znalazłam tutaj
Orange curd
- 3 żółtka +2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 140 ml soku pomarańczowego Hortex
- skórka otarta z 2-ch pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z limonki
WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem łączymy ze sobą jaja wraz z cukrem i delikatne podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Następnie wlewamy sok z pomarańczy i limonki i dodajemy pozostałe składniki i ogrzewamy na mył ogniu aż krem nabierze konsystencji przypominającej budyń. Gotowy krem jest idealny do przygotowywania babeczek ciast czy deserów- w czystym słoiczku, w lodówce może stać nawet i dwa tygodnie.
Cały czas mam w planach zrobić inny curd niż cytrynowy ;) Ten pomarańczowy wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńi równie dobrze smakuje. Pozdrawiam
Usuń