sobota, 18 lutego 2017

Orange curd



Dziś mam dla Was przepis na przepyszny, krem o jajeczno-pomarańczowym smaku. Przepis znalazłam tutaj 


 Orange curd

  • 3 żółtka +2 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 140 ml  soku pomarańczowego Hortex
  • skórka otarta z 2-ch pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki




WYKONANIE:

W garnku z grubym dnem łączymy ze sobą jaja wraz z cukrem i delikatne podgrzewamy do rozpuszczenia cukru.Następnie wlewamy sok z pomarańczy i limonki i dodajemy pozostałe składniki i ogrzewamy na mył ogniu aż krem nabierze konsystencji przypominającej budyń. Gotowy krem jest idealny do przygotowywania babeczek ciast czy deserów- w czystym słoiczku, w lodówce może stać nawet i dwa tygodnie.

Mój dzień z Hortex

2 komentarze:

  1. Cały czas mam w planach zrobić inny curd niż cytrynowy ;) Ten pomarańczowy wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń