środa, 1 marca 2017

Kopytka ze szpinakiem




 Dziś mam dla Was pomysł na domowe kluseczki z dodatkiem szpinaku. Zróbcie zamiast tradycyjnych kopytek dla swoich bliskich:)



Kopytka ze szpinakiem

1 kg ugotowanych ziemniaków (mączystych)
250 g rozmrożonego, odsączonego na sicie szpinaku Hortex
2,5 szklanki mąki pszennej
3-5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
szczypta soli
olej,woda, sól do gotowania

 


Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (drobniejsze oczka)Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę lub maszynkę. Do dajemy odsączony i odciśnięty szpinak i pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na porcje formujemy wałeczek, i tniemy w małe, kilkucentymetrowe kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju  i gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia.
podajemy jako dodatek do obiadu, albo po prostu polane np. palonym masłem.



  Mój dzień z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz