Będą nam potrzebne następujące składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka cynamonu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kakao
- 125g masła,
- szczypta imbiru mielonego lub przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 3 łyżki konfitury śliwkowej,
- posypki do dekoracji
Do
garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier,dodajemy masło, kakao oraz
przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i
studzimy. Mąkę przesiewamy i powoli dodajemy do przestudzonej masy i
miksujemy aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy sodę, powidła
śliwkowe, żółtko i chwilę miksujemy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki (np keksówki) wyłożonej papierem do wypieków lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną i zatemperowaną czekoladą i posypkami
#beko #ciastojakzobrazka.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki (np keksówki) wyłożonej papierem do wypieków lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy rozpuszczoną i zatemperowaną czekoladą i posypkami
#beko #ciastojakzobrazka.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz