wtorek, 10 kwietnia 2018

Babka czekoladowa z adwokatem


Dziś mam dla Was wszystkich pomysł na pyszną babkę aromatyzowaną adwokatem:). 

 Espumisan Max  to wyrób medyczny CE, który skutecznie pomoże zmniejszyć wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. 


Babka czekoladowa z adwokatem

5 jajek
250g masła lub margaryny
200 g cukru
400g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
100 ml  mleka
50 ml ajerkoniaku
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
50g czekolady na polewę
2 łyżki śmietanki 30%



Wykonanie:
Masło (w temp. pokojowej) kroimy na kawałki i ucieramy wraz z cukrem na puch. Stale miksując na mniejszych obrotach, dodajemy po kolei żółtka.
Mąkę przesiewamy z  proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy na  przemian z mlekiem.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta.
W osobnej misce ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do dużej formy na babkę (lub dwóch mniejszych). Wykładamy ciasto i pieczemy około   godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka".
Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową i odrobiną białej czekolady.

Przy świątecznym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz