Dziś mam dla Was wszystkich pomysł na pyszną babkę aromatyzowaną adwokatem:).
Espumisan Max to wyrób medyczny CE, który skutecznie pomoże zmniejszyć wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.
Babka czekoladowa z adwokatem
5 jajek
250g masła lub margaryny
200 g cukru
400g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao
100 ml mleka
3 łyżki kakao
100 ml mleka
50 ml ajerkoniaku
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
50g czekolady na polewę
2 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Masło (w temp. pokojowej) kroimy na kawałki i ucieramy wraz z cukrem na puch.
Stale miksując na mniejszych obrotach, dodajemy po kolei żółtka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy na przemian z mlekiem.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta.
W osobnej misce ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do dużej formy na babkę (lub dwóch mniejszych). Wykładamy ciasto i pieczemy około godziny w temp. 180st., do tzw. "suchego patyczka".
Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową i odrobiną białej czekolady.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz