sobota, 31 marca 2018

Mazurek czekoladowy

  

Mazurek, to nieodłączny element Wielkanocy. Mój dzisiejszy przepis jest prosty i możecie go przygotować z dziećmi tak jak ja z córką.

Mazurek czekoladowy
  •  2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g krupczatki
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/3  łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • czekolada mleczna gorzka ok.200 g
  • kilka łyżek dżemu- u mnie z porzeczek.
  • ulubione bakalie,ozdoby cukiernicze
  Z  podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto  i chłodzimy ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy na około 1 cm na mniejsze większe prostokąty czy inne kształty. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, ciasto smarujemy ulubionym dżemem a następnie wylewamy przestudzoną czekoladę i dekorujemy wedle uznania.

Espumisan Max – to wyrób medyczny CE, który zmniejsza wzdęcia jak i uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej.


  Przy świątecznym stole

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz