czwartek, 19 maja 2016

Szyszki- leśny słodki przysmak

Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was coś słodkiego i pysznego a mianowicie będą to szyszki z ryżu preparowanego oraz krówek. Jest to kolejny z przysmaków, które pamiętam z lat najmłodszych. Mam nadzieję, że i Wy ulegniecie słodkiej pokusie?



Do ich zrobienia będziecie potrzebować:

  • dużą paczkę ryżu preparowanego - 150 gr
  • 0,6 kg cukierków krówek
  • pół kostki masła prawdziwego-82%
  • pół szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku

Do dużego, szerokiego garnka wkładamy masło, wlewamy mleko, dodajemy krówki (możemy je wcześniej rozkruszyć aby szybciej się nam rozpuściły) i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając aby nam się nie przypaliły. Gdy krówki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę dodajemy kakao oraz mleko w proszku i energicznie mieszamy aby nie powstały nam gródki. Następnie dosypujemy ryż i dokładnie łączymy go z gorącą masą. Odczekujemy chwilę aby masa trochę ostygła. Gdy będzie jeszcze ciepłą przystępujemy do formowania szyszek (jeśli szyszki  nie będą Wam wychodzić możecie zamiast nich zrobić ryżowe kule, które pięknie będą się prezentowały w papilotkach). Jeśli natomiast nie macie zbyt dużo czasu na rozpuszczanie krówek a macie masę kajmakową to śmiało możecie jej użyć trzeba tylko ją wcześniej trochę podgrzać aby miała bardziej płynną konsystencję.

Prawda że proste?
Życzę smacznego:)
Dziękuję za zajrzenie na bloga. Pozdrawiam- Magda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz