Przepraszam, za moją dosyć długą nieobecność, mam nadzieję, że znów znajdę więcej czasu aby pisać i dzielić się przepisami. Dziś mam dla Was coś idealnego na pyszny obiad.
400 gr łososia
1 pomarańcza
Mała garść żurawiny
Szczypta imbiru
Pieprz ziołowy
Szczypta soli
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Średnia cebula
1 saszetka ryżu
naturalnego
Łyżeczka miodu
Gałązka bazylii
Brukselka ok. 12 sztuk
Łososia myjemy i kroimy na 2
kawałki oprószamy pieprzem ziołowym i
układamy w naczyniu żaroodpornym na 10
minut i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelnię wlewamy oliwę z
oliwek siekamy cebulkę w drobna kostkę i przesmażamy. (aby się zrumieniła i
zrobiła miękka następnie dodajemy imbir, miód, oraz sok z pomarańczy (może być
również z klementynek), dodajemy żurawinę i gotujemy chwilę aby sok trochę
odparował oraz by sos się trochę zagęścił.
Saszetkę ryży gotujemy do
uzyskania preferowanej miękkości w lekko osolonej wodzie. Świeżą bazylię kroimy
i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek a następnie z gorącym ryżem.
Brukselkę gotujemy na wodzie ok. 5-7 minut (wodę solimy i słodzimy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz