sobota, 9 kwietnia 2016

Łosoś w pomarańczach



Przepraszam, za moją dosyć długą nieobecność, mam nadzieję, że znów znajdę więcej czasu aby pisać i dzielić się przepisami. Dziś mam dla Was coś idealnego na pyszny obiad.



Łosoś w pomarańczach z ryżem bazylikowym

400 gr łososia
1 pomarańcza
Mała garść żurawiny
Szczypta imbiru
Pieprz ziołowy
Szczypta soli
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Średnia cebula
 1 saszetka ryżu naturalnego
Łyżeczka miodu
Gałązka bazylii
Brukselka ok. 12 sztuk

Łososia myjemy i kroimy na 2 kawałki oprószamy pieprzem ziołowym  i układamy w naczyniu żaroodpornym  na 10 minut i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek siekamy cebulkę w drobna kostkę i przesmażamy. (aby się zrumieniła i zrobiła miękka następnie dodajemy imbir, miód, oraz sok z pomarańczy (może być również z klementynek), dodajemy żurawinę i gotujemy chwilę aby sok trochę odparował oraz by sos się trochę zagęścił.



Saszetkę ryży gotujemy do uzyskania preferowanej miękkości w lekko osolonej wodzie. Świeżą bazylię kroimy i mieszamy z łyżką oliwy z oliwek a następnie z gorącym ryżem.
Brukselkę  gotujemy na wodzie ok. 5-7 minut (wodę solimy i słodzimy).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz