Do zrobienia ciasta na dużą blachę potrzebne nam będzie:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 ml wody
Jeśli chodzi o dodatki to u mnie panuje wielka dowolność
- świeże pieczarki 5 sztuk- pokrojone w plastry
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 plastry szynki pokrojone w kostkę
- ser mozarella ( lub starty ser żółty )
- garść oliwek
- bazylia
- oregano
- 3 plastry pokrojonego ananasa
- pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
- domowy sos pomidorowy z papryczkami chili (możecie również użyć ketchup i doprawić go 1 łyżeczką pasty Eros Pista-przecier z ostrej papryki-fantastyczny)
Wodę lekko podgrzewamy (aby nie była gorąca) dodajemy do niej rozkruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do głębokiego naczynia dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wyrośniętym rozczynem. Wszystko energicznie mieszamy
i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja zawsze wcześniej nagrzewam piekarnik i miskę z ciastem ustawiam na szybie piekarnika aby przyśpieszyć wyrastanie ciasta).
Blachę smarujemy lub jeśli macie stolnicę sylikonową to wkładacie ją do blachy wraz z ciastem (jest to bardzo wygodny sposób). Ciasto smarujemy sosem posypujemy dodatkami, które lubimy (oprócz sera) . Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 15 minut. Później wyjmujemy pizze i układamy na niej pokrojoną mozarellę lub posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na chwilę aby ser ładnie nam się rozpuścił.
Jest to bardzo prosty przepis, a pizza pachnie i smakuje obłędnie.
Smacznego!
Dziękuję za zajrzenie na bloga. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz