poniedziałek, 1 lutego 2016

Kuchnia włoska- Pizza na cienkim cieście.

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam pizzę ale nie taką z restauracji lecz samodzielnie zrobioną. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale chyba nie ma prostszego dania niż pizza. Najgorsze jest chyba tylko to czekanie,
aż ciasto drożdżowe wyrośnie- ale i na to są sposoby. Ja zawsze robię pizze na cienkim cieście ponieważ taka najbardziej mi odpowiada i dziś zechcę podzielić się z Wami moim przepisem.




Do zrobienia ciasta na dużą blachę potrzebne nam będzie:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 5 dkg drożdży 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 ml wody
Jeśli chodzi o dodatki to u mnie panuje wielka dowolność
  • świeże pieczarki 5 sztuk- pokrojone w plastry
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 plastry szynki pokrojone w kostkę
  • ser mozarella ( lub starty ser żółty ) 
  • garść oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • 3 plastry pokrojonego ananasa 
  • pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki 
  • domowy sos pomidorowy z papryczkami chili (możecie również użyć ketchup i doprawić go 1 łyżeczką pasty Eros Pista-przecier z ostrej papryki-fantastyczny)


Wodę lekko podgrzewamy (aby nie była gorąca) dodajemy do niej rozkruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Wszystko delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do głębokiego naczynia dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wyrośniętym rozczynem. Wszystko energicznie mieszamy 
i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja zawsze wcześniej nagrzewam piekarnik i miskę z ciastem ustawiam na szybie piekarnika aby przyśpieszyć wyrastanie ciasta). 

Blachę smarujemy lub jeśli macie stolnicę sylikonową to wkładacie ją do blachy wraz z ciastem (jest to bardzo wygodny sposób). Ciasto smarujemy sosem posypujemy dodatkami, które lubimy (oprócz sera) . Następnie blachę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika  na ok 15 minut. Później wyjmujemy pizze i układamy na niej pokrojoną mozarellę lub posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na chwilę aby ser ładnie nam się rozpuścił. 

Jest to bardzo prosty przepis, a pizza pachnie i smakuje obłędnie.
Smacznego!
Dziękuję za zajrzenie na bloga. Pozdrawiam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz