czwartek, 18 lutego 2016

TARTALETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI- SŁODKIE WSPOMNIENIE LATA



Witajcie Kochani!
Dziś będzie bardzo kremowo, owocowo, wakacyjnie, a wszystko to za sprawą przepisu jaki chcę Wam zaprezentować- będzie to przepis na tartaletki z kremem budyniowym i owocami.

Do ich zrobienia będą nam potrzebne następujące
składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła schłodzonego
  • 50 g cukru pudru,
  • jedno duże jajko,
  • szczypta soli,
Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło siekamy z mąką do momentu aż zacznie się z nią łączyć po czym dodajemy pozostałe składniki i sprawnie, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie gotowe owijamy je
w papier do pieczenia i odkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około godzinę. 
W tym czasie z podanych składników możemy przygotować budyń, który będzie stanowił podstawę naszego kremu.
  • 500 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • 1-2 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła o temperaturze pokojowej,
Ponad to potrzebna nam będzie masa kajmakowa.

Z podanych składników (oprócz masła) przygotowujemy budyń. Pamiętając o dokładnym mieszaniu aby nam się nie przypalił-(powinien być bardzo gęsty). Następnie odstawiamy go do wystudzenia. Gdy budyń ostygnie mikserem ucieramy masło na puszystą masę i powoli łyżka po łyżce dodajemy budyń (masa powinna mieć jednolitą konsystencję). Do gotowej masy budyniowej możemy dodać sok z połówki cytryny, jeśli chcemy aby masa miała bardziej orzeźwiający smak.
Wracając do naszego ciasta-schłodzone rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 4 mm i wykładamy nim foremki (posmarowane uprzednio masłem i oprószone mąką) lub jedną formę to zależy od tego czy chcecie mieć dla każdego 1 tartaletkę czy też nie macie tyle foremek i musicie upiec w jednej. Ponowie wstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy tartaletki, pieczemy ok 15-20 minut. Gdy tartaletki ostygną wyjmujemy je z foremek i przekładamy w celu udekorowania. 
Na każdym ciastku rozsmarowujemy 1,5 łyżeczki masy kajmakowej, następnie do rękawa cukierniczego nakładamy krem budyniowy i wyciskamy na masę kajmakową. Na krem układamy umyte wcześniej
i osuszone dowolne owoce. (Jeśli uważacie, że tartaletki będą zbyt słodkie możecie pominąć masę kajmakową). Tartaletki wyglądają bardzo efektownie.
Życzę Wam udanych wypieków i smacznego.
Dziękuję za zajrzenie na bloga-Magda:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz