wtorek, 2 lutego 2016

Spaghetti z mięsem mielonym i pieczarkami

Witajcie Kochani!
Dziś kontynuuję temat kuchni włoskiej ale tym razem bardzo po polsku. Zapraszam Wam na spaghetti
z mięsem mielonym i pieczarkami na ostro.
Jest to również jedno z tych dań, które bardzo szybko możemy przygotować i które jest bardzo sycące.
Do jego przygotowania będzie nam potrzebne:


  •  0,4 kg mięsa mielonego
  • pomidory w puszce
  • 250 gr pieczarek
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mała łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • łyżeczka pasty z ostrej papryki Eros Pista lub innej ewentualnie przyprawa papryka ostra
  • makaron spaghetti 
Mięso mielone dusimy na patelni następnie dokładnie przyprawiamy i dodajemy pomidory z puszki oraz łyżeczkę pasty paprykowej. Mieszamy dokładnie i na wolnym ogniu doprowadzamy do gotowania. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i znów mieszamy . Pozostawiamy na wolnym ogniu, do czasu aż pieczarki nie będą surowe. Pod koniec przygotowywania mięsa nastawiamy wodę na spaghetti, którą solimy i gotujemy w niej makaron al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerzu. Gorący sos wykładamy na makaron. Możemy posypać startym parmezanem i natką pietruszki. (Jeśli chcemy dy nasze danie było mniej kaloryczne możemy zrezygnować z sera a tradycyjne spaghetti zastąpić razowym).

Życzę smacznego!
Dziękuję za zajrzenie na bloga:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz