Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne kuleczki kokosowe z kaszy jaglanej. Swoim wyglądem przypominają kuleczki Rafaello, a ponadto są równie smaczne oraz łatwe do przygotowania.
Będą nam potrzebne następujące składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2,5 łyżki miodu,
- 150 g wiórek kokosowych,
- 50 g masła,
- rodzynki,
- 150 ml likieru Amaretto,
- aromat migdałowy.
Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy likierem Amaretto (odstawiamy na ok 1 godzinę). Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy w zimnej i gorącej wodzie, aż nie będzie w naczyniu białego osadu. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż kasza "wchłonie" całe mleko-(musi być gęsta). Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 100 g wiórek kokosowych i prażymy chwilę, aż uzyskają złoty kolor. Do gorącej kaszy przesypujemy uprażone wiórki kokosowe, dodajemy miód, masło oraz odrobinę aromatu migdałowego i bardzo dokładnie mieszamy-aż do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą masę nabieramy na łyżeczkę i formujemy z niej kulki- do każdej wkładamy 2-3 rodzynki namoczone wcześniej w likierze (migdałowym)-Amaretto i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (50 g). Kuleczki układamy na papilotkach (będą wówczas jeszcze bardziej eleganckie) lub jeśli nie macie papilotek na ładnym talerzyku i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Myślę, że ten jakże prosty deser przypadnie Wam do gustu ze względu na ciekawe połączenie smakowe (kaszy i kokosu), elegancki wygląd jak również łatwość przygotowania.
Dziękuję za zajrzenie na bloga-Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz