Czy wy też macie takie dni kiedy nie wiadomo co ugotować. Mnie właśnie dziś taki dopadł. Z tego myślenia zrodził mi się pomysł na mój ukochany przysmak z dziecięcych lat czyli ryż na słodko zapiekany z jabłkami.
Jest to bardzo prosty w wykonaniu jak również bardzo smaczny deser.
Ja przygotowałam go w dużym naczyniu żaroodpornym.
Do jego zrobienia potrzebne wam będzie
- 1 paczka ryżu (4 saszetki)
- 1,2 litra mleka
- cynamon
- 7 dużych winnych jabłek
- masło
- 1 łyżka cukru lub łyżeczka miodu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Mleko solimy i zagotowujemy następnie dodajemy ryż i na wolnym ogniu gotujemy ok 25 minut cały czas mieszając aby nam się nie przypalił.
Jabłka ścieramy na tartce na grubych oczkach (jeśli są kwaśne możemy osłodzić 1 lyżką cukru lub łyżeczką miodu, posypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia nie puściły nam zbyt dużo soku, dodajemy cynamon. wszystko dokładnie mieszamy
Na spód naczynia żaroodpornego kroimy 3 cienkie plastrty masła 82% wykładamy połowę ryżu. Na ryż wykładamy równomiernie przygotowane jabłka następie pozostały ryż. Ryż oprószamy cukrem, posypujemy cynamonem, oraz kładziemy znów 3-4 cieniutkie plastry masła. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na ok 1.30 do piekarnika pieczemy w 160 stopniach.
Smakuje wybornie!
Dziękuję za zajrzenie na bloga. Miło mi będzie jeśli w komentarzu napiszecie jaka potrawa najbardziej przypomina Wam czasy dzieciństwa.
Pozdrawiam serdecznie:)
Zapraszam Was też do udziału w konkursie kliknijcie na zdjęcie :) Wybierzcie w sekcji mojego bloga:
Jabłka ścieramy na tartce na grubych oczkach (jeśli są kwaśne możemy osłodzić 1 lyżką cukru lub łyżeczką miodu, posypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia nie puściły nam zbyt dużo soku, dodajemy cynamon. wszystko dokładnie mieszamy
Na spód naczynia żaroodpornego kroimy 3 cienkie plastrty masła 82% wykładamy połowę ryżu. Na ryż wykładamy równomiernie przygotowane jabłka następie pozostały ryż. Ryż oprószamy cukrem, posypujemy cynamonem, oraz kładziemy znów 3-4 cieniutkie plastry masła. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na ok 1.30 do piekarnika pieczemy w 160 stopniach.
Smakuje wybornie!
Dziękuję za zajrzenie na bloga. Miło mi będzie jeśli w komentarzu napiszecie jaka potrawa najbardziej przypomina Wam czasy dzieciństwa.
Pozdrawiam serdecznie:)
Zapraszam Was też do udziału w konkursie kliknijcie na zdjęcie :) Wybierzcie w sekcji mojego bloga:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz