Witajcie Kochani!
Dziś kolejny smaczny i jak zapewne zdążyliście zauważyć u mnie na blogu przepis, który możecie bardzo szybko przygotować. Będzie to delikatna, pachnąca, puszysta, wilgotna, no i przede wszystkim smaczna babka śmietankowa.
- 4 jajka,
- 2,5 szklanki mąki,
- 330 g śmietany- 18%
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smarowania formy,
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy sok z połówki cytryny i dodajemy proszek do pieczenia chwilę ubijamy. Żółtka dodajemy do białek delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz śmietanę i ponownie mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, dopiero wówczas przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową (lub czekoladą rozpuszczoną
w kąpieli wodnej). To zależy czy wolicie ją w wersji bardziej czy też mniej słodkiej.
w kąpieli wodnej). To zależy czy wolicie ją w wersji bardziej czy też mniej słodkiej.
Niezależnie od tego jak ją udekorujecie i tak będzie smaczna.
Dziękuję za zajrzenie na bloga-Magda.
Babeczka pierwsza klasa. Ciekawe jak wygląda w przekroju:)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie:) i tak samo dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń