środa, 17 lutego 2016

BABKA ŚMIETANKOWA -SŁODKA POKUSA


Witajcie Kochani!
 Dziś kolejny smaczny i jak zapewne zdążyliście zauważyć u mnie na blogu  przepis, który możecie bardzo szybko przygotować. Będzie to delikatna, pachnąca, puszysta, wilgotna, no i przede wszystkim smaczna babka śmietankowa.

Do jej przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 4 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 330 g śmietany- 18%
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smarowania formy,
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy sok z połówki cytryny i dodajemy proszek do pieczenia chwilę ubijamy. Żółtka dodajemy do białek delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz śmietanę i ponownie mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, dopiero wówczas przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach. Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem,  lub udekorować polewą czekoladową (lub czekoladą rozpuszczoną
w kąpieli wodnej). To zależy czy wolicie ją w wersji bardziej czy też mniej słodkiej.
Niezależnie od tego jak ją udekorujecie i tak będzie smaczna.

Dziękuję za zajrzenie na bloga-Magda.

2 komentarze:

  1. Babeczka pierwsza klasa. Ciekawe jak wygląda w przekroju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wyśmienicie:) i tak samo dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń