poniedziałek, 8 lutego 2016

RACUCHY OD SERCA Z JABŁKIEM, CYNAMONEM, BAKALIAMI I KARMELIZOWANYM KIWI

Witajcie Kochani! 
Dziś mam dla Was przepis na bardzo szybki, prosty i równie smaczny deser- racuchy z jabłkiem, cynamonem i bakaliami z karmelizowanym kiwi. 


Do ich zrobienia nie potrzeba zbyt wielu składników. Tak więc szykujcie:
  • szklankę śmietany,
  • 1 jajko,
  • szczyptę soli,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 duże jabłka,
  • garść rodzynek,
  • łyżka cukru pudru,
  • tłuszcz do smażenia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, jajko, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy (bez grudek|). Obieramy jabłka i kroimy w plasterki (wg mnie tak jest szybciej), bądź ścieramy na tarce. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym oraz łyżeczką cynamonu, dodajemy rodzynki i mieszamy, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta i ponownie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy odrobinę oleju (możemy również kawałek ręcznika papierowego namoczyć w oleju i przesmarować patelnię). Łyżką stołową układamy na patelni równej wielkości racuchy i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor (uważając aby w środku nie było surowego ciasta). (Ja smażyłam je w małej patelni do jajek,-wszystkie miały ten sam ładny kształt. Racuchy przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną konfiturą (może to być np dżem-galaretka z czerwonej porzeczki) lub tj ja z karmelizowanym kiwi.

Do przygotowania karmelizowanego kiwi potrzebne nam będzie:
  • 1 kiwi ( nie może być zbyt miękkie),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 25 g masła,
  • 25 g cukru brązowego,
Kiwi obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło , następnie dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści wrzucamy kiwi  z sokiem cytrynowym i tak smażymy około 10 minut delikatnie mieszając aby kiwi nie przywarło do patelni. Następnie studzimy i układamy na racuchach.
Polecam Wam ten przepis bo jest on prosty, a racuchy są naprawdę smaczne.
Dziękuję za zajrzenie na bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz