Witajcie Kochani!
Dziś mam dla Was przepis na bardzo szybki, prosty i równie smaczny deser- racuchy z jabłkiem, cynamonem i bakaliami z karmelizowanym kiwi.
- szklankę śmietany,
- 1 jajko,
- szczyptę soli,
- 3/4 szklanki mąki,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 duże jabłka,
- garść rodzynek,
- łyżka cukru pudru,
- tłuszcz do smażenia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, jajko, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy (bez grudek|). Obieramy jabłka i kroimy w plasterki (wg mnie tak jest szybciej), bądź ścieramy na tarce. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym oraz łyżeczką cynamonu, dodajemy rodzynki i mieszamy, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta i ponownie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy odrobinę oleju (możemy również kawałek ręcznika papierowego namoczyć w oleju i przesmarować patelnię). Łyżką stołową układamy na patelni równej wielkości racuchy i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor (uważając aby w środku nie było surowego ciasta). (Ja smażyłam je w małej patelni do jajek,-wszystkie miały ten sam ładny kształt. Racuchy przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną konfiturą (może to być np dżem-galaretka z czerwonej porzeczki) lub tj ja z karmelizowanym kiwi.
Do przygotowania karmelizowanego kiwi potrzebne nam będzie:
- 1 kiwi ( nie może być zbyt miękkie),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 25 g masła,
- 25 g cukru brązowego,
Kiwi obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło , następnie dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści wrzucamy kiwi z sokiem cytrynowym i tak smażymy około 10 minut delikatnie mieszając aby kiwi nie przywarło do patelni. Następnie studzimy i układamy na racuchach.
Polecam Wam ten przepis bo jest on prosty, a racuchy są naprawdę smaczne.
Dziękuję za zajrzenie na bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz